Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

napocskaAz Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint pénteken és szombaton országszerte 25 és 27 fok között várható az átlaghőmérséklet. Miután a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 25 celsius fokot, dr. Falus Ferenc országos tiszti főorvos II. fokozatú hőségriasztást rendel el péntektől - áll a közleményben.

A szokatlanul hűvös és esős május után a hirtelen beköszöntő, rendkívüli meleg nagyon megviseli a szervezetet. A tisztifőorvosi hivatal ezért kéri, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat. Az elveszített folyadékot folyamatosan pótolni kell, ami naponta minimum 3-4 liter bevitelt jelent. Kerülni kell a jeges, nagyon hideg üdítőket - inkább ásványvizet vagy gyümölcsleveket fogyasszunk.

A déli órákban mindenki tartózkodjon hűvös helyen. Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között extrém magas, védekezés nélkül ne tartózkodjunk huzamos ideig a szabadban! A lakások felmelegedése az ajtók, ablakok bezárásával és besötétítéssel akadályozható meg. Este, éjszaka célszerű átszellőztetni a helyiségeket. Az idősekre, a betegekre és a kisgyermekekre különösen oda kell figyelni, nekik a folyadékháztartásuk is érzékenyebb, ezért ilyen embereknek a megfelelő menyiségű folyadék bevitelre fokozottabban kell figyelni.

Az országos tiszti főorvos felhívja az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálat, az önkormányzatok figyelmét is, hogy a megelőző intézkedéseket tegyék meg. Így egyebek mellett az esti órákban, ahol szükséges, locsolják a közterületeket, illetve tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.