Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

A Wörwag Pharma támogatásával 2011-ben két új neuropathia centrum nyílik, Győrben a Petz Aladár Megyei Kórházban, mint Észak-Nyugat-magyarországi Neuropathia Centrum, valamint Szegeden a Szegedi Tudományegyetem I. Belklinikáján, mint Dél-magyarországi Neuropathia Centrum. A centrumokra azért van szükség, hogy a betegeknek ne kelljen több száz kilométert utazniuk. A neuropathia speciális szűrését és ellátását eddig ugyanis 3 budapesti, egy nyíregyházi és szekszárdi centrum végezte az országban.

A neuropathia a cukorbetegek legalább 30%-át érintő súlyos szövődmény, amelyet csak erre a célra kifejlesztett eszközökkel lehet idejében felismerni. A kezeletlen neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszert és az idegrendszert. Az autonóm neuropathiában szenvedő cukorbetegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint általában a neuropathia-mentes cukorbetegek között, a szenzoros neuropathia egyik legsúlyosabb következménye az alsó végtag elvesztése. A korai diagnózis és az időben megindított kezelés csökkentheti a súlyos következmények valószínűségét.

A Wörwag Pharma fennállása óta legfontosabb küldetésének tekinti a neuropathia diagnosztikájának és kezelésének széles körű ismertetését. Ezért hozta létre 1998-ban a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikáján az országos feladatokat ellátó Neuropathia Oktató és Szűrő Központot, ezért nyitott 2009-ben 4 regionális neuropathia centrumot – Szekszárdon és Nyíregyházán egyet-egyet, Budapesten pedig kettőt. Ezért ajándékozott nagy értékű diagnosztikai eszközöket (Neurométert) a centrumoknak és vállalta át a szűrő vizsgálatokhoz szükséges Neuroteszt költségét, illetve járult hozzá az asszisztensek foglalkoztatásához is.

Azt, hogy szükség volt a regionális neuropathia centrumok létrehozására, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2010-ben a már működő ellátó helyek több ezer beteget szűrtek. Mindezt figyelembe véve döntött úgy a Wörwag Pharma, hogy folytatja a fejlesztéseket 2011-ben két új Neuropathia Centrum megnyitásával Észak-Nyugat-Magyarországon és Dél-Magyarországon.

A szenzoros és autonóm neuropathia diagnosztizálására egyaránt alkalmas győri centrum Győr-Moson-Sopron megye mellett ellátja Vas és Veszprém megye lakosságát is. A centrum vezetője dr. Hídvégi Tibor osztályvezető főorvos, a Magyar Diabetes Társaság főtitkára lesz. A szegedi intézmény fogadja Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye lakóit, dr. Lengyel Csaba és dr. Várkonyi Tamás egyetemi adjunktusok irányításával.

Így mostantól közel 2,8 millió ember számára nyílik lehetőség e súlyos idegrendszeri szövődmény szűrésére és kezelésére lakhelyéhez közelebb eső intézményben. A Dél-magyarországi centrumban a Wörwag Pharma szervezésében a neuropathia-oktatás is elérhető lesz, melyre a szakemberek mellett az érdeklődő betegszervezetek képviselőit, tagjait is várják.

A centrumok megnyitásának tervezett időpontja: 2011 január. A kórházak szakmai és anyagi támogatása mellett a Regionális Neuropathia Centrumok megnyitásához a Wörwag Pharma diagnosztikai eszközökkel: 1,9 millió forint értékű Neurometerrel, 2 millió forint értékű pedobarográffal, diagnosztikai csomaggal, valamint a vizsgálatokhoz szükséges, betegenként 3600 forint értékű Neuroteszttel járul hozzá. A Wörwag Pharma a fogyóeszközök pótlását folyamatosan biztosítja a Centrumok számára.

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 127 vendég és 0 tag böngészi