Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Tudomány

Tejfogyasztással csökkenthető a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata

Amerikai és új-zélandi tudósok kutatásai támasztják alá, hogy a tejfogyasztás csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A mára sajnálatos módon népbetegséggé vált kór ellen szakértők szerint helyes életvitellel, mozgással és megfelelő táplálkozással védekezhetünk, melynek szerves részét képezi a kalciumban dús, alacsony zsírtartalmú tej. Ráadásul immáron két tanulmány is elénk tárta, hogy milyen egészségügyi hatást figyeltek meg csak a tejfogyasztás alapján vizsgált csoportoknál. A tanulmányok kijelentették: a hosszú távon, rendszeresen tejet fogyasztó gyerekek 40%-kal kisebb eséllyel lesznek felnőttkorukban bélrákosak, s az 55 évnél idősebb nők esetében 47%-kal kevesebb rákos megbetegedés fordult elő a kalciumot fogyasztó vizsgált csoport esetében. Emellett a tejben levő természetes D-vitamin tartalom tovább csökkentette a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

A daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát egészséges életvitel mellett csökkenthetjük leginkább, s szakmai körökben is elfogadott megállapítás, hogy étkezési szokásainkon változtatva a vastagbélrák kockázatát is nagymértékben redukálhatjuk. Ezt a kijelentést hivatott alátámasztani Professor Brian Cox nemrég napvilágot látott kutatási eredménye, miszerint ha egy gyermek 6 éven keresztül naponta megiszik egy pohár tejet, 40%-kal csökken annak kockázata, hogy felnőtt korában bélrák alakul ki nála.
"A gyermekkori daganatos megbetegedések száma és összetétele jelentősen eltér a felnőtt lakosságétól. Ugyanakkor, ma már számos nemzetközi tudományos munka igazolta, hogy a gyermekkori helyes étkezési szokások - pl. a rendszeres tejfogyasztás - csökkentik bizonyos felnőttkori daganatos megbetegedések kockázatát"- mondta Dr. Garami Miklós, a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika gyermekonkológusa. „Ennek hátterében az áll, hogy a kalcium játssza a legnagyobb szerepet a rákos sejtek pusztításának segítésében, ételeink lebontásáért felelős szerveink vannak ugyanis leginkább kitéve a rákos megbetegedés kockázatának. Megfelelő mértékű tejfogyasztás mellett a testsúly csökkentése és a fizikai aktivitás segítenek a daganat kialakulási kockázatának csökkentésében” – tette hozzá a szakember.

Tej és tejtermékek fogyasztása jelentősen le tudja lassítani a vastagbél hámsejtjeinek osztódását, s ezzel csökkenti a betegség kialakulásának veszélyeit. A Harvard Közegészségügyi Egyetem (Harvard School of Public Health) bostoni Brigham and Woman’s Hospitallal végzett közös kutatása korábban ugyancsak megállapította: megfelelő mennyiségű kalciumbevitel csökkenti a bélpolip kiújulását, mely később rákos elváltozássá válhat. Stephanie Smith-Warner egyetemi adjunktus szerint azoknál az embereknél, akik naponta elfogyasztottak egy pohár tejet, 15%-kal kevesebb volt a daganatos megbetegedés kialakulása, mint azoknál, akik csak hetente fogyasztottak két pohár tejet. A kutatás igazolta, hogy a tejben lévő kalcium volt az elsődleges felelős a megbetegedési kockázat csökkenésében. A kalcium megvédte az elburjánzástól azokat a bélrendszerben található sejteket, melyek túlnövekedése rák kialakulását 
idézhette volna elő. Az amerikai Creighton Egyetem táplálkozástani szakértője, Dr. Joan Lappe és munkacsoportja tanulmányai a tej
D-vitamin tartalmának kiemelkedő hatására hívták fel a figyelmet a rákos megbetegedések kapcsán. Ezernél is több 55 évnél idősebb nőt kértek fel a vizsgálatra, akiket három csoportra osztottak. Az első csoport tagjai 4 éven keresztül kalciumot és D-vitamint, a második csoportba tartozó hölgyek csak kalciumot szedtek, a kontrolcsoport tagjai pedig placebót kaptak. A kutatók szerint az első csoportban 60, míg a másodikban 47%-kal kevesebb rákos megbetegedés fordult elő a kontrolcsoporthoz képest.

Ez volt az első klinikai vizsgálat, mely igazolja, hogy a D-vitamin csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. A tej kiváló kalcium és
D-vitamin forrás, s összességében napi három pohár tej elfogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünknek azt a mennyiséget, mely csökkentheti a rák kialakulásának esélyeit.

A Wörwag Pharma támogatásával két új neuropathia centrum nyílik a Dunántúlon és Dél-Magyarországon 2011-ben. A Wörwag Pharma kezdetektől fogva kiemelt figyelmet fordít a cukorbetegség idegrendszeri szövődményének diagnózisára és a terápiás lehetőségek bővítésére. Fejleszti és támogatja az ezzel foglalkozó intézményeket és az orvosképzést. Megújult honlapja (www.worwagpharma.hu) hitelt érdemlő tájékoztatást nyújt a betegek és szakemberek számára egyaránt.

Bővebben: Két új neuropathia centrum nyílik...

A San Antonioban (USA) megrendezett Nemzetközi Stroke Konferencián hozták nyilvánosságra a korszakalkotó RE-LY vizsgálat eredményeinek újabb elemzését. A vizsgálatban résztvevő betegek egyik alcsoportján elvégzett elemzés szerint az új véralvadásgátló kezelés jelentős előnyöket biztosít a korábban stroke-ot vagy ún. mini stroke-ot (átmeneti agyi keringészavart) elszenvedett pitvarfibrillációban szenvedő betegek számára.

Az új megállapítások teljes mértékben alátámasztják az eddigi legnagyobb szabású - 18113 beteg bevonásával a világ 44 országában végzett - pitvarfibrillációs RE-LY vizsgálat átütő eredményeit.
A vizsgálat során egy új, szájon át szedhető véralvadásgátló gyógyszer stroke prevenciós hatásait elemezték pitvarfibrilláló betegek esetében. Az új készítmény a korábbi kezelésekhez képest 34 százalékkal csökkentette a stroke és az embolizáció kockázatát, emellett jelentősen, 20 százalékkal mérsékelte a súlyos vérzéses szövődmények kialakulását (Connolly SJ, Ezekowitz MD, Yusuf S, et al for the Rely Steering Committee and Investigators. Dabigatran versus Warfarin in Patients with Atrial Fibrillation. New Engl J Med 2009;361:1139-51).
A most ismertetett RE-LY alvizsgálatban a teljes megfigyelt betegpopulációból azoknak a pitvarfibrilláló betegeknek eredményeit értékelték, akik már a beválasztást megelőzően szélütést (stroke-ot), vagy „mini stroke-ot", (átmeneti agyi keringési zavart) szenvedtek. Az alvizsgálatba bevont 3623 beteg a teljes RELY populáció előírásainak megfelelően szintén kétféle dózisban kapták a gyógyszert. Az alcsoport-elemzés nemcsak megerősítette a RELY vizsgálat már publikált, rendkívül bíztató eredményeit, hanem még azoknál nagyobb mértékben voltak kedvezőek. A készítmény mindkét alkalmazott dózisban jelentős mértékben - a jelenleg általánosan használt véralvadásgátló kezelésnél több mint 70 százalékkal - csökkentette az agyvérzés kockázatát. Ugyanakkor közel harmadával kevesebb vérzéses szövődmény alakult ki a betegeknél.

Az új gyógyszer egyik, nagyon fontos előnye a betegek szempontjából, hogy nem szükséges rendszeresen orvoshoz fordulniuk a véralvadás laboratóriumi ellenőrzése céljából. További előny a hagyományos véralvadásgátló gyógyszerhez képest, hogy a kezelés hatékonysága nem függ a testsúlytól, az új gyógyszer nem lép kölcsönhatásba élelmiszerekkel és a gyógyszerkölcsönhatások is ritkák.

„Ez a részelemzés azért megnyugtató, mert a betegek egyik különösen fontos alcsoportjában erősíti meg a RE-LY kezdeti megállapításait. A pitvarfibrilláció egyik legsúlyosabb szövődménye a szélütés. Különösen azok a betegek veszélyeztetettek, akikben már korábban előfordult stroke, vagy mini-stroke. Éppen ebben a csoportban volt a leghatékonyabb az új gyógyszer. Érthető, hogy mind az orvostársadalom, mind pedig az alvadásgátló kezelést kapó betegek reményteli izgalommal várják az újabb és újabb adatokat és örülnek a megnyugtató eredményeknek. A véralvadás gátlása csaknem kivétel nélkül mindig a vérzékenység fokozódásával jár együtt. Éppen ezért átütő eredményt jelent mind a betegek mind az orvosok számára, hogy a készítmény éppen olyan hatásos, mint az eddig alkalmazott terápia - sőt a vizsgált nagyobb dózisban adva felül is múlja azt - ugyanakkor kevesebb agyvérzést okoz." - nyilatkozta Prof. Dr. Keltai Mátyás, a RE-LY vizsgálat magyarországi koordinátora a vizsgálati eredményekkel kapcsolatban.

Hazánkban évente közel 18 ezren halnak meg stroke-ban, az új megbetegedések száma pedig évente mintegy 50 ezer főre tehető. Világszerte akár hárommilliónyian is kapnak évente pitvarfibrillációval összefüggő stroke-ot, ami gyakran különösen súlyos lefolyású és rokkantsághoz, sőt nem ritkán halálhoz vezet. Stroke-ot vagy átmeneti agyi keringési zavart korábban már elszenvedett, pitvarfibrilláló betegek esetében különösen fontos megfelelő megelőző kezeléssel csökkenteni a stroke-rizikót, mert őket még a pitvarfibrilláló betegekre általában jellem¬zőnél is nagyobb mértékben fenyegeti ez a szövődmény.

Írtam már a különféle kényszerbetegségekről, melyek terápiája egyértelműen nem határozható meg. Viszont itt a gammakés!

A kényszerbetegség (OCD) nagyon makacs, nehezen gyógyítható betegség. Pszichoterápia és gyógyszer kevésbé hasznos kezelés.

Az eljárás nagyon nagy előnye, hogy nem kell a koponyát megnyitni és a beteg a kezelés után már mehet is haza, nem kell kórházban fektetni. Az eredmények ígéretesek, a betegek 60%-a teljes gyógyulásról számolt be 1 éven belül, a többieknél csak részleges volt a gyógyulás, de az életminőségük még így is jelentősen javult.

Mint minden új eljárás ennél is előfordulnak mellékhatások: a betegek 10%-a tapasztalt átmeneti levertséget és kezdeményezőkészség-csökkenést a beavatkozás után.

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 71 vendég és 0 tag böngészi