Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Tartalomjegyzék

diabfootSajnálatos módon a cukorbetegek körében a nem baleseti eredetű végtag amputáció 30-40-szeres a nem cukorbetegekhez képest. Ám Mi is az a diabéteszes láb??? Noss nem más mint a cukorbetegek lábán kialakuló esetleges károsodások összességére vonatkozó gyűjtőfogalom. Hátterében összetett kóroki hatások, tényezők állnak, mint például a kiserek (helyi keringés, mikrocirkuláció zavara), nagyerek (érelmeszesedés, arterioszklerózis) és\vagy az idegek károsodása (neuropátia), fertőzés. Következtében a láb bőre sérülékennyé válik, kiszárad, fokozódik a fertőzésre való hajlama, az ízületek megroggyannak, csökken a fájdalomérzet , a talpon és az ujjakon túlnyomás jön létre, bőrkeményedések keletkeznek, s ezek kifekélyesedést okoznak. A nagyér szűkület egyidejű fennállása esetén a folyamat gyakran a láb vagy a lábszár amputációjához vezethet.

Aszerint, hogy mi a kiváltó ok (például idegi károsodás (neuropátia) - ilyenkor a fájdalomérzet csökken, érbeidegzések zavart szenvednek - illetve a nagyerek károsodása, szűkülete) a klinikai megjelenés különbözhet. Ezeket a következő táblázatban foglalom össze:

 

Nagyérkárosodás okozta

Idegkárosodás okozta

A láb bőrének hőmérséklete

Hűvös

Meleg

Érzéskiesés

Nem jellemző

Általában jelen van

A panaszok jelentkezése

Járáskor

Inkább nyugalomban

A károsodás jellege és helye

Szövetelhalás a széli helyeken

A nyomásnak kitett részeken (a láb talpi felszíne)

A főleg érszűkület es eredetű(nagyér károsodás okozta), és a neuropátiás(idegkárosodáson alapuló) diabéteszes láb gyors elkülönítési lehetőségei

 

Kiváltó okok

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 293 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Szabó Béla

SB

DEOEC ÁOK
orvostanhallgató