Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

narkolepsziaAz alvás és ébrenlét zavaraival az „alvásorvoslás" foglalkozik. Ezek rendkívül szerteágazóak, osztályozásukra sokféle kísérlet történt. Az előzőekben főleg az inszomniával és az alvászavarok általános jellemzőivel foglalkoztam. A következőkben a különféle zavarok jellemzőit osztanám meg. (Természetesen az okok, tünetek, ill. teendők nagyon hasonlóak az előzőekben írtakhoz.) A következőkben a narkolepsziával (1/a), az obstruktív alvási apnoe szindrómával - OSAS (1/a), a cirkadián ritmus megzavarásából eredő alvászavarokkal (1/c), ill. a paraszomniákkal (2) foglalkozunk főként.

Alvászavarok nemzetközi osztályozása

1. Disszomniák

a, Intrinsic alvászavarok (okai a szervezeten belül vannak)

b, Extrinsic alvászavarok (okai a szervezeten kívül vannak)

c, Cirkadián ritmus zavarai

2. Paraszomniák

a, Ébredési zavarok

b, Alvás-ébrenlét átmeneti zavarai

c, REM-paraszomniák (gyors szemmozgással járó alvás)

d, egyéb paraszomniák

3. Pszichiátriai, neurológiai vagy belgyógyászati betegségekkel járó alvászavarok

4. Részletesen még nem vizsgált alvászavarok


narkolepsziaNarkolepszia

A lassú hullámú alvásnak, a REM-alvásnak és az ébrenlét egymástól való elhatárolódásának a zavara. Jellegzetesen négy alaptünete van. Legjellemzőbb a nappali aluszékonyság, mely ellenállhatatlan és 1-10 percig tart. Az emocionális behatásokra (harag) gyakran jelentkezik hirtelen tónusvesztés. Alvási paralízis elalváskor vagy ébredéskor jelentkezhet, mely kb. 1-4 percig mozgásképtelenséget jelent. Elalváskor jelentkezhet hallucináció is, mely elalvási inszomniát, szorongást okozhat.

Az alvási periódusok következtében a páciens képtelen munkáját ellátni, váláshoz, balesethez valamint az életminőség romlásához vezethet.


Obstruktív alvási apnoe szindróma (OSAS)

A betegség általában a középkorúakra jellemző, de a gyakoriság az életkor előrehaladtával nő. A lényeg, hogy az alvás alatt a páciens felső légutai elzáródnak, az izomtónus csökkenése és a felső légutak szűkülete következtében. Az elzáródás időtartama kb. 10-20 másodperc. Az elzáródásoknak súlyos következményei vannak, hiszen olykor egy éjszaka több százszor is lejátszódhat. A hálótárs beszámolói alapján jellemző a nagy és hirtelen horkolás.

 


Cirkadián ritmus zavarai

Ekkor a környezeti és a belső alvás-ébrenlét ciklusok összhangja felborul. Jellegzetessége a túlzott álmosság napközben és az álmatlanság, vagy a kettő együtt.

A zavarok között találjuk:

-          az időzona-változás szindrómát (gyors, több időzónát átívelő utazások),

-          a több műszakos munkakörben végzett munkához kapcsolódó alvászavart,

-          a nem 24 órás alvás-ébrenlét ciklus szindrómát (az alvás és felébredés egy órával későbbre csúszik)

-          a késői alvásfázis szindrómát (reggel nehezen kel fel, este nehezen alszik el)

 


Paraszomniák

Alvás során fellépő viselkedészavarok. A gyermekekre és kamaszokra jellemző főként. Három csoportja és több alcsoportja van. Jelentősebbek:

Alvajárás - felkeléssel és járással, utólagos amnéziával járó automatikus komplex cselekvés

Éjszakai felrettenés - kiabálással és hadonászással jár

Rémálmok - főleg gyermeket érinti

Éjszakai lábikra- vagy lábfejgörcsök - minél hamarabbi nyújtás javasolt

 


Forrás:

MSD orvosi kézikönyv - Diagnózis és terápia, Főszerk.: Mark H. Beers, MD, Melania Kiadó Kft., Budapest, 2009, Harmadik magyar kiadás

A pszichiátria magyar kézikönyve, Szerk.: Füredi J., Németh A., Tariska P., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 2003, Harmadik kiadás

Rovatszerkesztő:

Cserháti Zoltán

S4023556iwi

DEOEC ÁOK
orvostanhallgató

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 87 vendég és 0 tag böngészi