Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Aktuális

Ideiglenesen kivonták a forgalomból Nagy-Britanniában a Nurofen Plus nevű fájdalomcsillapító gyógyszert, miután kiderült, hogy öt dobozban epilepsziás, illetve pszichotropikus gyógyszer volt az eredeti tabletták helyén.

A gyártó Reckitt Benckiser vállalat azt gyanítja, hogy szabotázs történt. A rendőrség a gyógyszercéggel együttműködve vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy ki vagy kik a felelősek a történtekért.

A Reckitt Benckiser felfüggesztette a gyógyszer gyártását és forgalmazását a brit piacon a nyomozás lezárultáig, a vevőket pedig arra kérték, hogy vigyék vissza a patikákba a Nurofen Plus tablettákat. A cég becslése szerint a brit háztartásoknál jelenleg mintegy 250 ezer doboz Nurofen Plus található.

Négy különböző londoni és egy észak-írországi gyógyszertárban vásárolták azt az öt doboz gyógyszert, amelyben a Nurofen Plus helyett a skizofrénia gyógyítására szolgáló Seroquel XL, illetve az epilepszia kezeléséhez alkalmazott Neurontin (gabapentin) nevű tabletta volt. Ketten véletlenül be is vettek Seroquelt, de nem esett bajuk, jól vannak. Szakértők közlése szerint egy egészséges felnőttnél valószínűleg nem okoz nagyobb problémát egy szem Seroquel (quetiapine).

2011. július elsejétől az Országos Mentőszolgálat irányítja a betegszállításokat. A betegszállítók megrendelése továbbra is a megszokott módon, a szállítóknál történik. Az a szolgáltató köteles területi ellátásra, amelynek a biztosított lakóhelye, vagy tartózkodási helye a területén van. Csak a távolsági, megyén kívüli esetekben kell egyeztetniük az OMSZ-al. Szintén az Országos Mentőszolgálat irányítja a mentést tömeges baleset vagy katasztrófa esetén.

bioterror

Nem fejlődhetett ki természetesen úton az a korokozó, amely az immár sok országban dúló hasmenésjárványt váltotta ki - állítja Alekszandr Baranov, az orosz Tudományos Akadémia Biológiai Fejlődés Intézetének genetikusa. Baranov a Komszomolszkaja Pravda című lap olvasóinak kérdéseire válaszolt, és interjút is adott, amelyben kifejtette: A kórokozónak nincs köze a hétköznapi zöldségekhez, mint az uborka, paradicsom, vagy a saláta, ezek fogyasztása veszélytelen. A járványt okozó baktérium genetikai vizsgálata kiderítette, hogy a törzs Dél-Afrikából van, és általában súlyos hasmenést okoz, de a törzs genetikai állománya 20 százalékban módosított olyan irányba, hogy ellenálló legyen az antibiotikumokkal szemben, s így az új verzió rendkívül veszélyesnek bizonyult.

Bővebben: Alekszandr Baranov: a hasmenésjárványt...

A Wörwag Pharma támogatásával 2011-ben két új neuropathia centrum nyílik, Győrben a Petz Aladár Megyei Kórházban, mint Észak-Nyugat-magyarországi Neuropathia Centrum, valamint Szegeden a Szegedi Tudományegyetem I. Belklinikáján, mint Dél-magyarországi Neuropathia Centrum. A centrumokra azért van szükség, hogy a betegeknek ne kelljen több száz kilométert utazniuk. A neuropathia speciális szűrését és ellátását eddig ugyanis 3 budapesti, egy nyíregyházi és szekszárdi centrum végezte az országban.

A neuropathia a cukorbetegek legalább 30%-át érintő súlyos szövődmény, amelyet csak erre a célra kifejlesztett eszközökkel lehet idejében felismerni. A kezeletlen neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszert és az idegrendszert. Az autonóm neuropathiában szenvedő cukorbetegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint általában a neuropathia-mentes cukorbetegek között, a szenzoros neuropathia egyik legsúlyosabb következménye az alsó végtag elvesztése. A korai diagnózis és az időben megindított kezelés csökkentheti a súlyos következmények valószínűségét.

Bővebben: 2011-ben Neuropathia Centrum nyílik...

meregBéltisztító folyadék helyett formalint itattak egy 69 éves asszonnyal a soproni kórházban - írja a Blikk. A formalin méreg, erős tartósítószer, amelynek fehérje és DNS romboló hatása is van.

A nő aranyérműtétre készült, amikor az operáció előtti este a nővérek bevittek két kancsót, amelyekben - elmondásuk szerint - béltisztító folyadék volt, és arra kérték, hogy igya meg az egészet. Csak két kortyot volt hajlandó inni, mert a folyadék égette, marta a torkát és gyomrát, karjai pedig elzsibbadtak.

 

Bár láthatóan rosszul volt, az orvos csak 7 órával később vizsgálta meg - mondta a lapnak a nő. Az orvos beleszagolt a kancsóba, ekkor derült ki, hogy a kancsóban formalin volt. Az asszonyt a budapesti Péterfy Sándor Kórház toxikológiai osztályára vitték, ahol antibiotikumokat és gyomorsavlekötőket kapott. A kórház szerint a kezeléseknek köszönhetően a nő teljesen meg fog gyógyulni.

Az asszony most pert tervez a kórház ellen. Azt mondja azért, nehogy mással is megtörténhessen hasonló eset.

Az Országos Mentőszolgálat munkatársait szombat hajnalban riasztották egy, a főváros XV. kerületében, a Palotás utcában lévő szórakozóhelyre, mivel egy fiatal lány rosszul lett. A helyszínre kiérkező mentőtisztet a 17 éves lány és háromfős társasága szidalmazni, lökdösni, majd ütni és rugdalni kezdte, a mentős ezek után segítséget kért és értesítették a rendőrséget.

A kerületi kapitányság kiérkező járőrei a még mindig feldúlt, agresszív lányt nyugtatgatni kezdték, majd a mentőszolgálat munkatársai a rendőrök kíséretében kórházba szállították kivizsgálásra. A lány két társát - egy 25 éves férfit és egy 23 éves nőt - előállították a kerületi rendőrkapitányságra, és az orvosi vizsgálatot követően, a délelőtti órákban a 17 éves lány is megjelent a kapitányságon apjával. A két nőt és a férfit gyanúsítottként hallgatták ki közfeladatot ellátó személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt. A gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.

A nyomozók keresik a társaság negyedik, eddig ismeretlen férfi tagját.

A Légúti Betegek Országos Egyesületének ügyvivője szerint emiatt az elmúlt napokban megnőtt a felső légúti betegek száma. A szálló por nemcsak az asztmásokra veszélyes, hanem a szív-és érrendszeri betegségekben szenvedőkre is. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgató-helyettese az InfoRádióban közölte: Budapesten meghaladta a porkoncentráció mértéke a tájékoztatási szintet. Miskolcon, Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsett és Sopronban a fővárosinál is rosszabb a helyzet.

A szennyezett levegőben nagyon sok olyan anyag található, amely a nyálkahártyán okoz gyulladást, és így csökkenti a védekezőképességet. Emiatt a hűvösebb hónapokban gyakoribbak a légúti fertőzések, sőt, nem ritkán súlyos tüdőgyulladás is előfordulhat - mondta a Légúti Betegek Országos Egyesületének ügyvivője.

Mucsi János hozzátette: a légszennyezettség és a megbetegedések összefüggéseit egyértelműen ki lehet mutatni. Azt azonban nem tudhatjuk, hogy a páciens amúgy is elkapta volna-e a szóban forgó kórt - jegyezte meg. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgató-helyettese szerint a fővárosban meghaladta a porkoncentráció mértéke a tájékoztatási szintet, azaz a 75 mikrogramm per köbmétert, tegnap ez a szint még 50 és 70 között volt.

Páldy Anna elmondta, hogy fővárosi szmogriadó feltétele, hogy háom mérőállomáson két napon keresztül 100 mikrogramm per köbméternél magasabb legyen a porkoncentráció mértéke, ilyenre két éve volt utoljára példa. Úgy véli, Budapesten nem kell majd elrendelni szmogriadót, de több városban bevezethetnek korlátozó intézkedéseket.

A betegek jogosulatlanul megszerzett adatai alapján orvosi kötszerekre több százmillió forintos támogatást vettek fel olyan orvosok, akik ellen jelenleg is nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) – írja keddi számában a Népszava.
Az NNI a lapnak megerősítette a nyomozás tényét, és azt is közölte, hogy heten már előzetes letartóztatásban vannak.
Az orvosok a betegek adatai, TAJ számai alapján kötszerekre, egyéb gyógyeszközökre kérték az Egészségügyi Alap támogatását. Egyes speciális kötszerek értéke darabonként a 70 ezer forintot is elérte. Az ügynek több száz sértettje van, akik azonban a legtöbb esetben nem is találkoztak azzal az orvossal, aki az adataikra kiíratta az orvosi eszközöket.
Az "orvosi hálózat" nem egyetlen intézményhez köthető, a Népszava úgy tudja, az ügyben az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) egy rendőr orvosa, a budapesti Honvédkórház egy sebésze, valamint egy ukrán orvos is érintett.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal másodlagos vizsgálatot tartott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hajdúhús kft. -nél. Az eljárás során, nagy mennyiségű antibiotikumot tartalmazó fagyasztott fejhúst találtak az ellenőrök. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint, a közel 5 tonna Németországból származó áru a megengedett érték tízszeresét tartalmazta penicillinből, ezért a hatóság lefoglalta.

Kardeván Ferenc élelmiszerlánc-felügyeletért felelős és agrárigazgatási államtitkár közölte: a húst Magyarországon semmisítik meg, amennyiben a német cég nem él azzal a lehetőséggel, hogy az árut visszaszállítsa saját telephelyére.

 

Újabb fájdalomcsillapítók lesznek vénykötelesek a mai naptól! Nem lehet majd recept nélkül megvenni a hazánkban forgalomban lévő alábbi készítményeket: Fastum gél,  Ketospray, Algoflex gél, Keplat tapasz.

Az Európai Gyógyszerügynökség azért döntött így, mert a fent nevezett gyulladásgátló és fájdalomcsillapító készítményekben lévő, úgynevezett ketoprofen hatóanyag sok betegnél napallergiát okozott. Legutóbb három éve lett receptköteles egyszerre több népszerű fájdalomcsillapító, például az Algopyrin.

ketoprofen nem-szteroid gyulladásgátló (NSAID), melyet kisebb sérülések, íngyulladás, kisízületi gyulladás, hátfájás és vénagyulladás külsőleges kezelésére alkalmaznak. A vizsgálatok szerint a ketoprofen okozta súlyos fényérzékenységi reakció kockázata nagyon alacsony, de a fényvédő krémek, naptejek együttes használata növeli a fényérzékenységi reakciók, beleértve a fényallergia gyakoriságát. A gyógyszerügynökség mindezek figyelembe vételével döntött a ketoprofen tartalmú külsőleges készítmények (krémek, sprayk, kenőcsök) kiadhatóságának átminősítéséről.

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 51 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Dr. Béres Katalin


Orvos