Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

cukrosdietaA gesztációs diabétesz olyan, különböző súlyosságú hyperglikémiát okozó szénhidrátanyagcsere-zavar, amely első ízben a terhesség során kezdődik , vagy derül ki. Persze egyáltalán nem kizárt, hogy a terhesség előtt is fenn ált a zavar, sőt a meghatározás nem különbözteti meg azon állapotokat mikor inzulinkezelés szükséges vagy sem. Azt sem árulja el, hogy a terhességet követően fenn marad-e a szénhidrátanyagcsere-zavar. Bár mint azt az előzőekben említettem az egészséges népességhez viszonyítva a Gesztációs Diabétesz Mellituszos (GDM) asszonyokban a szülést követő 5-15 évben többszörös a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata.

A GDM kezelése, diéta:

A diétás kezelés célja mind a mama mind pedig a baba\magzat számára a szükséges tápanyagok-, a normális súlygyarapodás biztosítása, normoglikémia elérése és megtartása elkerülve a ketózis kialakulását. A terhességi cukorbetegség során a testsúlygyarapodás lehetőleg ne haladja meg a 8kg-ot. Ez három fő- és három közti étkezésre osztott napi rutinnal elérhető. Általában az alábbi elosztás szerint:

Reggeli 20 - 25 %
Tízórai 0 - 15 %
Ebéd 25 - 35 %
Uzsonna 0 - 15 %
Vacsora 25 - 30 %a
Utóvacsora 5 - 10 %

100%= egy teljes nap során bevitt táplálék mennyisége, a százalékos arányok az ehhez viszonyított értékek

dietas_haromszogA 8kg-os testsúlynövekedéshez a táplálék összetételének ajánlott aránya a következő: 45-55% szénhidrát, 20-25% fehérje, 25-35% zsír, továbbá 22-35kcal\kg (90-140kj\kg) közötti energiatartalmú étrend. A GDM-es asszonyok esetén se alkalmazzunk 6000kj (1500kcal) illetve 140g szénhidrát alatti étrendet így megelőzhető a magzatra veszélyes ketonuria. Ennek elkerülését szolgálja az is, hogy az utolsó lefekvés előtti- és a reggeli első étkezés között 10 óránál több idő ne teljen el. Ilyenkor a reggeli inkább lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazzon mint például a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, korpás keksz... Az első trimeszter megegyezik a nem-terhes állapottal, azonban a második és a harmadik trimeszterben körülbelül 1000-1200kj (250-300kcal) energia-szükséglet növekedésre kell számítani.

Inzulinkezelés:

Amennyiben a vér emelkedett cukortartalma az OGTT vizsgálat során megállapított gesztációs diabétesz mellituszt követő kéthetes diéta ellenére is fenn áll, inzulin adása szükséges. Sajnos az inzulinkezelés körülbelül a betegek 20%-nál szükségessé válik, de így csökkenthető a méhen belüli elhalás,  a halvaszülés, a macrosomia illetve a prenatalis(születés előtti) szövődmények gyakorisága. Minden esetben az inzulinterápia megválasztása, ami lehet egy-, kétszeri inzulin-adás, vagy az intenzív inzulinkezelési rezsimek valamelyike, illetve a  beállítás ellenőrzése szakellátási feladat, de már a dietoterápiás szakasz ellenőrzése is a szakgondozó feladatkörébe tartozik. A kezelést mindig úgy kell megválasztani, hogy a vércukor értékek a nap bármely szakában vizsgálva 3,3-7,0 mmol/l közöttiek legyenek. Az éhgyomri vércukorszint elfogadható tartománya 3,3 - 5,8. Az étkezés után 1 órával mért értékeké 5,8 - 7,1 mmol/l közötti, azaz a kezelésvezetésben a szoros normoglykaemiát kell megvalósítani.