Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Édesítőszerek vs. cukor

 

cukorpotloManapság négyfajta édesítőszert találunk a boltok polcain vagy az ételekben, italokban (szacharin, a ciklamát, az aceszulfám-K és az aszpartam), de vajon melyiknek milyen tulajdonságai vannak? Noss a szacharin talán a legrégibb édesítőszer, több mint 100 éve ismert. Igen erős hatású hiszen a cukornál 300-szor édesebb és olcsó is. Mindezek ellenére napjainkban egyre kevesebbet használják, mert van egy fajta kellemtlen fémes utóíze és főzés vagy sütésközben lebomlik ugyanis hőre érzékeny.


A ciklamátot nátrium- vagy kalciumsója formájában használják. Ez „csak" 30-szor édesebb a cukornál, és ize szinte tökéletesen megegyezik vele. Az előnye szacharinnal szemben, hogy hőhatásra nem érzékeny így sütés, főzés közben nem bomlik le, illetve, hogy nincs mellékíze. Ez a második legolcsóbb édesítőszer a piacokon. Az aceszulfám-K kicsit drágább mint a ciklamát, viszont mind édesítőerejében, mind egyéb jellemzőiben azzal csaknem megegyezik. Az íze kiváló, és a hőhatásra sem bomlik el. Az aszpartamot "természetes" édesítőszernek is nevezik hiszen két aminosavból áll. Kellemes ízű, édesítőereje 200-szor erősebb a cukorénál, eközben energiatartalma elhanyagolható. Ám hátránya azonban, hogy egyrészt ez a legdrágább édesítőszer, másrészt pedig, hogy igen érzékeny hőre, fényre, ezért újabban más édesítőszerrel kombinálják. Fontos tudnivaló, hogy aszpartamot tartalmazó élelmiszert nem fogyaszthatnak a fenilketonuriában szenvedők, mert fenilalanint tartalmaz.

 

Nem kell megijedni...

 

Ezen édesítőszereket fogyasztását a cukorbetegek akár a mindennapi életben is alkalmazhatják.Sőt szakemberek azt ajánlják, hogy a folyadékokat mint a kávét, a teát, kakaót vagy a limonádét stb. mindenképpen ezek valamelyikével édesítsék, persze emellett más ételek édesítésére is felhasználhatók. Itt - ott a médiában időnként hallhatunk egy - egy rémhírt a mesterséges édesítőszerek fogyasztásával kapcsolatban, ám aggodalomra semmi ok: ezek a szerek nem okoznak sem rákot, sem más betegséget, még akkor sem, ha az előírt mennyiség többszörösét fogyasztaná is el valaki.
Legtöbbször az egyre kedveltebb aszpartamot "hozták hírbe", de ezeket a félelmeket a tudományos kutatások egyáltalán nem igazolták. A toxikológiai vizsgálatok eredményei alapján független szakértőkből álló nemzetközi fórumok, az EU Élelmiszer Tudományi Bizottsága (SCF) valamint a Közös FAO/WHO Élelmiszer Adalékanyag Szakértő Bizottság (JECFA) az aszpartam megengedhető napi beviteli szintjét, vagyis azt a mennyiséget, aminél egy életen át naponta elfogyasztva sem kell egészségkárosító hatástól tartani, 40 mg/testtömeg kg-ban állapították meg. Ez azt jelenti, hogy édesítőszer esetében naponta 155 db (!) tisztán aszpartam alapú édesítőtabletta elfogyasztása engedélyezett, márpedig ennyit egy nap alatt lehetetlen szinte elfogyasztani.
Azonban ezeket a mesterséges édesítőszereket a terhesség idején elővigyázatosságból nem javasolják, de még egyetlen esetben sem észlelték magzatkárosító hatását.

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 34 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Szabó Béla

SB

DEOEC ÁOK
orvostanhallgató